torsdag 17 april 2014

KARI R 50

Dag 107
I går kväll. Efter en fullspäckad dag. Varvade ner. Kvällskaffi med vaimo. Brända knäckebrödsbackor som tilltugg. Passade perfekt till ask-onsdagens slutspurt.
Skärtorsdag. Veckans sista työpäivä. Prick en månad till GöteborgsVarvet. Klädde mig extra fint. Eftersom jag senare på dagen skulle på ett födelsedags-kaffe-bjudning. Min rektorskollega Kari R:s tur att passera femtio-strecket. Valde ett par svarta farmare. Uddarock. Och svart-skooa.
Trevlig stämning på jobbet. Skrev ett hyllingstal till jubilaren. Käkade lyxmat till skollunchen, broilerbröst i gräddsås. Skitgott! Andreas H, en annan rektorskollega hämtade mig från skolan. Hade två paket på instrumentbrädan. Jo Nesbøs nyaste, Polis. Och en pannlampa. Maria S från Cronhjelmskolan och vår chef Carola H-P väntade i Risö skola. Carola inledde uppvaktandet. Läste en fin dikt om hur viktigt det är att ta vara på alla ögonblick i livet. Överräckte blommor och ett presentkort till jubilaren. Kram. Kram. Efteråt var det Larsmo-rektorernas tur. Jag harklade mig och läste från anteckningarna på paddan:

Kära rektorskollega!
Det är oro ute i världen. Vapenskrammel och separatister. Maskerade soldater. Vår granne i öster på krigsstigen. Den ryska björnen brummar ilsket. 
Men. Men. I kommunstyrelsen rum på Norra Larsmovägen 30 sitter rektorerna trygga. Nöjda med tillvaron. Påsklovet inom räckhåll. Carola delar ut luggar åt blankettslarvern Andreas. Maria kommer inflängande med andan i halsen. Ursäktar sig så mycket. Alla ler. Gerd relaxar i ett turkiskt bad. Sara vikarierar. Du och jag ger varandra en femma. Mest för att vi är så glada över att ha sluppit riset. Men också för att vi upplever att stämningen tillåter det. 
Vi känner oss trygga tillsammans. Vi trivs på våra rektorsmöten. Vi har roligt tillsammans. Och du Kari bidrar starkt till den fiilingen. Med dina fyndiga kommentarer. Med dina knivskarpa debattinlägg. Du visar oss hur den ryska soldaten håller sitt avtryckarfinger och på så vis avslöjar sin nationalitet. Du har Suomen laki i ryggmärgen. Och. Ifall fara hotar så försvarar du oss nog. Med stormgevär eller pesäpalloklubbo. Det känns skönt att veta.
Kära Kari! Vi som står här gillar dig. Precis som du är. Vi gillar din klarsynthet. Vi gillar dina raka puckar. Du är som Petrus, en klippa bland oss som pa samlas i kommunstyrelsens mötesrum på Norra Larsmovägen 30. 
Bästa jubilar. Herr underlöjtnant. Att fylla femti är helt okej. Speciellt om man har barnasinnet kvar. Vilket du definitivt har du. Naa-lejss. Kanske tack vare ditt yrkesval. Som du väl vet så fokuserar vår bildningssektor bland annat på att öka läsförståelsen bland barnen. Din kollega, blankettslarvern, har drivit den satsningen till sin spets. Han övernattar numera med sina elever i skolan. I sovsäck. Med näsan i de nya Läroplansgrunderna. Med en pannlampa som enda ljuskälla. 
Med vår enkla gåva, ett alternativ till arbetarskyddsmappen, vill vi inspirera dig till trevliga läsupplevelser. Med lärjungarna i Risö, med din vaimo framför fjällstugebrasan eller på SA:s kenttäpatja. Stort grattis på födelsedagen Kari! 
God bless You!

Tårta och kaffe följde. Jag satsade på prinsess-varianten. Liftade sen hem med Ida-Maria P, lärare i Risö. Snackade lite löpning med henne. Hem en sväng. Käkade lite. Packade träningsväskan. Benen längtade efter spring. Off till Fitness. Intervaller på agendan. Sex gånger tusen meter i 3:45-tempo. Pulsen på drygt hundra-sextio. Funkade hur bra som helst. Men svettades floder. Avslutade med plankan, lite töjningar och bastu. Aaaaagh! Fyra dagars påsklov väntade. Fyra dagar med mycket spring. Fortsatte till röda butiken. Köpte en rejäl rostbiff. Typ två-och-ett-halvt kilo. Kostade skjortan. Men jag kan ju inte käka bara gröt hela påsken! Hem via gröna kauppan. Stötte på Harry och Eivor N. Önskade dem glad påsk.
Hemma. Lade rostbiffen i ett mörkt öl-hav. Där skall den nu ligga och simma i fyra timmar. Tur att man lassade in rejält av prinsesstårtan!

Saldo: 11,0 km

Totalt: 1 215,6 km

Mål: + 38,6 km

Kanon: Intervallerna

Kalkon: Glömde att köpa äppelmos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar