lördag 8 mars 2014

ISKIATE

Dag 67
I går kväll. I brist på annat. Kollade på Let`s Dance. Göta Petter. Verkade skitsvårt. Men deltagarna var extremt duktiga. Hämtade trean från Pännäinen. Kröp sen i säng.
Sovmorgon i morse. Vaknade först vid åttasnåret. Utvilad. Läste ÖT i sängen. Och ett SMS från Henry M. Ingen länk för mig idag. Synd! Kontaktade i stället min granne Henrik Ö. Jepp. Jag kommer. Vi enades om att träffas klockan tio vid flaggstången.
Men först skulle päronskallen koka gröt. Ville inte stå femton minuter vid spisen. Som det står på paketet. Letade därför efter symbolen för mikrovågsugn. Hittade ingen. Beslöt att testa ändå. Ställde in en rågad gröttallrik i ugnen. Rattade in.......hmmmm?.... sex minuter. Och tryckte på ON-knappen. Gick till kylpyhuone. För att raka sig under tiden. Pling. Återvände till köket. Hungrig som en varg. Öppnade luckan till mikron. Möttes av ett gröt-inferno. Gröten fanns överallt. Utom i tallriken. Där simmade bara ett par extra stora havreflingor. I en skvätt vatten. Shitt, shitt, shitt! Slängde havreblasket. Städade ugnen. Efter bästa förmåga. Tog i stället en rejäl annos med havrepuffar. Inte lika gott. Men något straff måste ju päronskallen ge sig själv.
Träffade Henrik som avtalat vid flaggstången. Fantastiskt marsväder. Strålande sol. Om än lite väl blåsigt. På väg ut mot Pedersöre kyrka mötte vi Henry. Vi stannade och bytte ett par ord med honom. Vi fick vinden i ryggen då vi svängde ut på omfartsvägen. Najs! Fem-trettio-fart. Benen kändes lite trötta. Antagligen efter intervallerna i går? In mot stan blev det riktigt jobbigt. Rejäl motvind, typ tio meter i sekunden. Minst! Farten sjönk. Landade på 5:34. Tackade Henrik för sällskapet! Och fortsatte direkt till lähikauppan. Köpte ett par mjölklitrar.
Hemma igen. Fixade käk åt trean. Tvättade kläder. Och lade mig sen på soffan. Massor av sport på TV. Tittade mest på VM i friidrott från Polen. Men zappade ibland över till femmilen i Holmenkollen. Tog en tupplur. Hängde sen kläderna på tork i pensionärskuvösen. Tänk att man kan göra det i mitten av mars! Najs!
Senare på ettmeddaan tog jag Treken till mina föräldrar på Trädgårdsgatan. Följde med sista milen från Holmenkollen. Spännande slutstrid. Bytte sen batteriet i deras brandvarnare. Päronskallen fattade inte hur brandvarnaren kunde fortsatte pipa efter att han avlägsnat det gamla batteriet? Men så var det. Tja, man kan ju inte fatta allt här i världen. Och farsan var minst lika förvånad. 
Fortsatte hem. Letade rätt på ett recept jag sett tidigare. På iskiate, en sportdryck baserad på chiafrön. Hittade vad jag letade efter i tidningen MåBra. Mixade ihop min första iskiate-sats. Provsmakade. Tja, inte det godaste jag druckit. Men helt okej som sportdryck. Antar att jag lyckas bättre med nästa laddning. I morgon skall jag i alla fall testa den på långlänken.

PS
Ifall du har chia hemma och själv vill testa så hittar du lite fakta och receptet här nere.

Saldo: 12,2 km

Totalt: 790,2 km

Mål: + 53,2 km

Kanon: Vädret

Kalkon: Morgongröten

ISKIATE

Lite fakta först:
Iskiate, eller chia fresca, är en dryck som löparfolket tarahumaraindianerna använder som kraftkälla och törstsläckare. Tarahumarafolket är kända för sin uthållighet när det gäller löpning. Kvinnor och män, åldringar och barn - alla besitter de en märklig förmåga att springa. Långt och länge dessutom! Ofta har de lekfyllda lopp, betydligt längre än västvärldens marathon, som varar i flera dygn i eländig terräng. Och som sportdryck används ingenting annat än just iskiate.
I boken Born to run, av Christopher McDougall, hyllar författaren dryckens energigivande egenskaper, där han liknar huvudingrediensen chiafrön vid en ”smoothie blandad av lax, spenat och mänskligt tillväxthormon”. Och visst är de små fröna riktiga näringsbomber! Låt dig inte luras av storleken, de små fröna är nämligen fullpackade med omega-3 och 6, protein, kalcium, järn, zink och viktiga antioxidanter. Trots sitt magiska skimmer är iskiate enkelt att laga själv. Drycken baseras på vatten, chiafrön, färsk lime och om man vill: lite agavesirap för sötmans skull. Agavesirapen har lägre GI-värde och betydligt fler näringsämnen än traditionell sirap eller socker. Även honung kan användas.
När chiafrön blandas med vatten bildas en gelé, vilket beror på de lösliga kostfibrerna som finns naturligt i fröna. Samma process händer i magen, där gelén bildar en naturlig barriär mellan matsmältande enzymer och kolhydraterna i kosten. Så det är inte bara orken som påverkas av iskiaten, drycken ger också ett långsammare blodsockerpåslag och på sikt därför en smalare midja!
Receptet:
3 dl vatten (ungefär)
2 msk torra chiafrön
Några teskedar citron- eller limejuice
Honung eller agave sirap (valfritt)
Rör ner chiafrönen i vattnet. Låt det stå i ungefär fem minuter. Rör om igen och låt stå så länge du vill. Ju längre det står, desto mer geléliknande kommer fröna och vattnet att bli. Tillsätt citron- eller limejuice och smaksätt sedan med honungen/sirapen.
Lycka till!
Ingo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar